Top


Praktisch

Ligging

ACAM
Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw

Frans de l' Arbrelaan 12
B-2170 Merksem

Het museum ligt in het district Merksem dat aan het noordoostelijk deel van de stad Antwerpen grenst. In vogelvlucht ligt het op zo'n 5 kilometer van de kathedraal van Antwerpen en op wandelafstand van:
- de tramhalte Gasthuishoeve (tram 2,3 en 6) in de Minister Delbekelaan;
- de tram- en bushalte Burgemeester Nolf (tram 2 en 3; lijnbussen 600+) op de Bredabaan, en;
- de halte Bredabaan (tram 6) dichtbij de kruising tussen de Groenendaallaan en Bredabaan.

Openingsuren

Het museum is open voor het publiek elke zaterdag van 13h30 tot 17h30, met uitzondering van zaterdagen die vallen op een feestdag.

Toegangsprijs: €5,- | -12 jaar: gratis

Rondleidingen voor groepen op andere dagen zijn ook mogelijk op afspraak.

Contact

Zou U graag het museum bezoeken met een groep op een weekdag en met een rondleiding?
Heeft U vragen over mineralen, fossielen, of edelstenen? Over geologie of paleontologie?
Bereidt U een scriptie voor of een thesis en heeft U vragen of wenst ideeën te toetsen?
Wenst U meer informatie over onze cursus edelsteenkunde?
Wenst U toegang tot onze uitgebreide bibliotheek?
Heeft U materiaal dat U wilt laten nakijken?
Of heeft U opmerkingen of suggesties?

Kom dan gerust eens langs tijdens de openingsuren. Er is vrijwel altijd iemand in het museum aanwezig die U op deskundige en vooral gepassioneerde wijze te woord kan staan.

Wij zijn eveneens telefonisch te bereiken op zaterdag (bij voorkeur in de namiddag) en op weekdagen tijdens de kantooruren op het nummer 03/658.62.83.

Wilt U ons mailen? Dat kan uiteraard ook. Houdt U er dan wel rekening mee dat ons secretariaat niet doorlopend bemand is en dat het enkele dagen kan duren vooraleer U een antwoord mag verwachten.

Stuur ons een mail op:
info@acam.be
met de volgende gegevens:

      Naam
      Voornaam
      Uw vraag

of, bekijk onze beurzenpagina voor exposanten indien U wenst deel te nemen aan één van onze beurzen.

Bereikbaarheid

Ons museum is op verschillende manieren te bereiken. Rekening houdend met de relatief beperkte parkeermogelijkheden in de directe omgeving van het museum, overlopen we ze hier met U.

Trein & Pre-metro | Tram - HEEN
U neemt de trein naar Antwerpen en stapt af in Antwerpen-Centraal.
Daar heeft U de keuze uit 3 pre-metrolijnen, gelegen in 2 metrostations:
Onder het Centraal Station ligt metrostation Diamant: daar kunt U tram 2 (richting Merksem) of tram 6 (richting Park & Ride Luchtbal) nemen.
Onder het Astridplein (aan de uitgang van het Centraal Station langs de kant van de Zoo) bevindt zich metrostation Astrid. De ingangen die het makkelijkst te vinden zijn, bevinden zich tegenover en naast het Radisson Blu hotel: daar kunt U tram 3 (richting Merksem) nemen.
Deze 3 lijnen komen langs station Gasthuishoeve (aan boord van de meeste trams worden de haltes op schermen aangekondigd en automatisch omgeroepen). U stapt hier af; de aftakkingen van de tramsporen lopen de Frans de l'Arbrelaan in...

Trein & Pre-metro | Tram - TERUG
De makkelijkste weg naar Antwerpen-Centraal is om terug naar halte Gasthuishoeve te wandelen en daar tram 2 (richting Hoboken), 3 (richting Zwijndrecht) of 6 (richting Olympiade) te nemen.
Met tram 2 (richting Hoboken) stapt U af in pre-metrohalte Diamant;
Met tram 3 (richting Zwijndrecht) stapt U af in pre-metrohalte Astrid, en;
Met tram 6 (richting Olympiade) stapt U af in pre-metrohalte Diamant.

Wagen
Wanneer U met de wagen naar ons museum wilt komen, is dat uiteraard enkel aangewezen wanneer U zou komen met personen met een lichamelijke beperking. De parkeermogelijkheden zijn immers eerder beperkt en parkeren stelt zelfs de buurtbewoners vaak voor uitdagingen. Let U vooral ook op de geldende Lage Emissie Zone (LEZ) in en rond de stad (ook op de Noordersingel en Slachthuislaan).
Er zijn echter alternatieven: om het mobiliteitsprobleem in en rond de stad Antwerpen aan te pakken - in het bijzonder in het kader van de Oosterweelverbinding, werden er verschillende parkeergarages met hoge capaciteit gebouwd rond de stad. Deze zogenaamde Park & Ride parkeergelegenheden liggen vlakbij een tramhalte.
Er zijn 9 P&R's; de grootste bevinden zich in Ekeren, Merksem en Linkeroever. De P&R van Ekeren is ideaal voor wie vanaf de A12 uit het noorden komt. Wie via de E17 uit het westen komt, maakt het best gebruik van de P&R op Linkeroever. De parkings ter hoogte van de Middenvijver liggen binnen de LEZ en parkeren is er beperkt in de tijd. Ze zijn voorbehouden voor buurtbewoners. Voor wie van de E313 komt, biedt de P&R van Wommelgem een alternatief.

Wagen & P&R | Tram - HEEN
Vanaf de P&R in Ekeren neemt U tram 6 richting Olympiade en stapt U af aan Gasthuishoeve;
Vanaf de P&R in Merksem kunt U tram 2 (richting Hoboken) of tram 3 (richting Zwijndrecht) nemen. U kunt afstappen aan Burgemeester Nolf;
Vanaf de P&R in Zwijndrecht neemt U tram 3 richting Merksem. U stapt af aan halte Gasthuishoeve.
Vanaf Wommelgem neemt U tram 8 richting Astrid. Daar stapt U over op tram 3 richting Merksem of op tram 6 richting Luchtbal. U stapt af aan halte Gasthuishoeve;
De aftakkingen van de tramsporen lopen de Frans de l'Arbrelaan in.

Wagen & P&R | Tram - TERUG
Om terug te keren naar de P&R in Ekeren neemt U aan halte Gasthuishoeve tram 6 richting Luchtbal;
Om terug te keren naar de P&R in Merksem kunt U tram 2 of 3 (richting Merksem);
Om terug te keren naar de P&R in Zwijndrecht neemt U tram 3 richting Zwijndrecht;
Om terug te keren naar de P&R in Wommelgem neemt U tram 3 (richting Zwijndrecht) of tram 6 (richting Olympiade). U stapt over op tram 8 richting Wommelgem P&R in metrostation Astrid.

Toegankelijkheid

De indeling van het pand waarin het museum is gehuisvest, liet ons helaas geen haalbare mogelijkheden om een lift te installeren. Personen met een lichamelijke beperking zijn hierdoor niet in staat om onze volledige collectie fossielen te bekijken, onze bibliotheek te bezoeken of gebruik te maken van de slijpkelder.

Alle andere afdelingen en blikvangers van ons museum zijn echter wel toegankelijk. Mocht U evenwel een voorkeur hebben voor fossielen of mocht U een werk uit de bibliotheek willen raadplegen, neemt U dan contact met ons op zodanig dat wij toch kunnen proberen om U enigzins tegemoet te komen.

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud FilatelieAlgemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2022 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top