Mineralen | Mineralogie
Mineralogie of delfstofkunde is de tak van de aardwetenschappen die zich bezig houdt met de beschrijving van mineralen, waar ze voorkomen, en hoe en in welk soort omgevingen ze gevormd worden.
De Bruggeling Anselmus de Boodt (1550 – 1632) wordt beschouwd als de grondlegger van de mineralogie. In zijn Gemmarum et lapidum historia uit 1636 beschrijft hij immers een 600-tal mineralen en edelstenen die hij op een wetenschappelijke manier trachtte te benaderen.
Ondertussen zijn er volgens de International Mineralogical Association (IMA) zo'n 6000 mineralen gekend. Op deze pagina plaatsen we regelmatig stukken uit onze collectie in de kijker. Ook nieuwe aanwinsten komen aan bod en zullen we verder belichten in onze artikels.
Cavansiet
Ca(V4+O)(Si4O10) · 4H2O
9.EA.50
Wagholi mijn, Poona, Maharashtra, India
ACAM Inventarisnummer 085-204
Cavansiet is een fyllosilicaat en dus per definitie een mica. Het is de dimorfe (lage-temperatuur) vorm van pentagoniet (hoge temperatuur) en komt voor in tuf, basalt of breccie.
Referentie: Cavansiet op mindat.org
Sanidien
(K,Na)[(Si,Al)4O8]
9.FA.30
Hunkerbich, Oostenrijk
ACAM Inventarisnummer 086-128
Sanidien is een hoge-temperatuursvorm van K-veldspaat. Orthoklaas en microklien (amazoniet), die we ook in de gemmologie terugvinden, maken eveneens deel uit van deze groep.
Referentie: Sanidien op mindat.org