Top


Mineralen | Mineralogie

Mineralogie of delfstofkunde is de tak van de aardwetenschappen die zich bezig houdt met de beschrijving van mineralen, waar ze voorkomen, en hoe en in welk soort omgevingen ze gevormd worden.

De Bruggeling Anselmus de Boodt (1550 – 1632) wordt beschouwd als de grondlegger van de mineralogie. In zijn Gemmarum et lapidum historia uit 1636 beschrijft hij immers een 600-tal mineralen en edelstenen die hij op een wetenschappelijke manier trachtte te benaderen.

Ondertussen zijn er volgens de International Mineralogical Association (IMA) zo'n 4000 mineralen gekend. Op deze pagina plaatsen we regelmatig stukken uit onze collectie in de kijker. Ook nieuwe aanwinsten komen aan bod en zullen we verder belichten in onze artikels.

Cavansiet

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-collectie-mineralen-085-204-cavansiet
Cavansiet met heulandiet op moedergesteente, beeldbreedte circa 14 cm (Foto: E. Achten)

Ca(V4+O)(Si4O10) · 4H2O
9.EA.50

Wagholi mijn, Poona, Maharashtra, India
ACAM Inventarisnummer 085-204

Cavansiet is een fyllosilicaat en dus per definitie een mica. Het is de dimorfe (lage-temperatuur) vorm van pentlandiet (hoge temperatuur) en komt voor in tuf, basalt of breccie.

Referentie: Cavansiet op mindat.org

Sanidien

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-collectie-mineralen-086-128-sanidien
Sanidien, beeldbreedte circa 14 cm (Foto: E. Achten)

(K,Na)[(Si,Al)4O8]
9.FA.30

Hunkerbich, Oostenrijk
ACAM Inventarisnummer 086-128

Sanidien is een hoge-temperatuursvorm van K-veldspaat. Orthoklaas en microklien (amazoniet), die we ook in de gemmologie terugvinden, maken eveneens deel uit van deze groep.

Referentie: Sanidien op mindat.org

Museum

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud FilatelieAlgemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2024 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top