Top


Wie wij zijn

Op 22 maart 1970 sloegen drie leden van Gloria Maris met een sterke interesse in mineralogie de handen in elkaar en stichtten De Academie voor Mineralogie vzw. Ondertussen hebben we 50 kaarsjes mogen uitblazen en mogen we de titel van Koninklijke vereniging voeren.

Vele omzwervingen brachten ons van de Riddershoeve, het Kasteel van Schoten, de Kempeneerszaal en zelfs de Seamen's Club op de Italiëlei in hartje Antwerpen uiteindelijk thuis op onze sinds 2003 vaste stek in de Frans de l'Arbrelaan in het Antwerpse district Merksem.

We beschikken over ons eigen clublokaal waarin we een museum hebben ondergebracht dat steunt op drie pijlers: mineralogie, gemmologie en paleontologie. Daarnaast heeft de vereniging sinds de stichting een zeer uitgebreide bibliotheek opgebouwd met gespecialiseerde boeken en tijdschriften.

Er is een slijpkelder waar leden kunnen zagen, slijpen en polijsten. Mineraalschijven, cabochons en facetteren van edel- en sierstenen behoren allemaal tot de mogelijkheden en er is ook een plaats voorzien voor het prepareren van fossielen. En... we organiseren ook nog kaptochten: voor ieder wat wils, dus!

Daarnaast organiseert de vereniging ook regelmatig workshops, lezingen en korte cursussen over uiteenlopende onderwerpen in het kader van de aardwetenschappen, maar het koninginnestuk is wel onze twee jaar durende cursus edelsteenkunde. Wij treden eveneens op als examinator voor FEEG.

We hebben als doel dit deel van de aardwetenschappen te promoten en het interdisciplinaire karakter ervan te onderstrepen. Heel onze vereniging, met inbegrip van alle cursussen, wordt gedragen door medewerkers die hun diensten op vrijwillige basis ter beschikking stellen.

We willen een thuisbasis bieden aan iedereen die wil bijleren, van gedachten wisselen of gewoon een praatje wil maken met gelijkgestemde geïnteresseerden. Dus: iedereen die geïnteresseerd is in mineralen, fossielen en edelstenen en/of vaardigheden wil inzetten voor de vereniging, heten wij van harte welkom.

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud FilatelieAlgemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2024 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top