Top


Slijpkelder

ACAM vzw beschikt over een goed uitgeruste slijpkelder die tegen een milde vergoeding ter beschikking staat van al onze leden die edel- en sierstenen wensen te slijpen maar niet over de plaats of apparatuur beschikken.

Indien U gebruik zou willen maken van de apparatuur, zouden we U wel willen verzoeken om eerst één van de verantwoordelijken voor de slijpkelder te willen contacteren. Marc Verhaert is bereikbaar op het nummer 0496 80 36 28; Japhy Keizers op nummer 0495 72 74 82.

Kostprijs: €2,50 per uur. Enkel voor leden én op afspraak!

Overzicht beschikbare apparatuur

Zagen

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding2
Zagen met diamanten zaagblad

Vooraleer we edelstenen kunnen beginnen facetteren, in cabochon slijpen, of polijsten, moeten we in vele gevallen de stenen zagen. Vaak is dat nodig om onzuiverheden weg te halen of breuken die tijdens de bewerking toch maar problemen zouden veroorzaken.

Maar ook voor het op schijfjes zagen van kristallen, bijvoorbeeld voor de produktie van agaatschijven of ametrienschijfjes, bijvoorbeeld, zijn deze machines uitermate geschikt.

Polijsten

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding6-polijsten
Polijstmachine

Eens een mineraalschijf gezaagd is, kan er overgegaan worden naar het polijsten. Hierbij gaan we te werk zoals we dat met schuurpapier zouden doen: van grove naar zeer fijne korrel. Daar komt de nodige portie water, polijstpoeder van afnemende korrelgroottes, grondig spoelen en secuur werken bij kijken.

Cabochons slijpen

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding1
Cabochons slijpen & polijsten

Er bestaan twee slijpwijzen voor edelstenen: gefacetteerd of, zoals de Fransen dat zo mooi zeggen, en cabochon. Dat laatste gebeurt met de machine links op de foto.

Cabochons hebben meestal een ronde of ovale omtrek en worden gekenmerkt door hun bolle vorm. De basis wordt soms gepolijst en bij bepaalde edelstenen, zoals turkoois wordt ze ruw gehouden. Materiaal met zichtbare insluitsels maar met een mooie kleur en ook sierstenen worden vaak op deze manier verwerkt.

Cabochons polijsten

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding7
Cabochons polijsten

In tegenstelling tot mineraalschijven, hebben cabochons een bol oppervlak en dient het polijsten op een aangepaste machine te gebeuren.

Collega Guido is erg bedreven in het facetteren van edelstenen en toont hier zijn kunde tijdens het polijsten van een cabochon. Dat gaat hier eveneens gepaard met het nodige polijstpoeder, water en secuur werk.

Facetteren van edelstenen

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding4-facetteren
Facetteermachine van Imahashi met een tang

De beste stenen, die van edelsteenkwaliteit, worden gefacetteerd. Edelsteenslijpen is een kunst, net zoals het slijpen van diamant. De edelsteenslijper moet over een stevige bagage aan kennis beschikken. Aan onbekende ruwe stenen slijpt hij vaak een venster om de brekingsindex te kunnen bepalen. Die index is voor elke steen uniek: aan de hand er van kunnen we de steen identificeren. De slijper weet nu welk slijpsel en welke hoeken hij moet gebruiken om een onooglijke kiezel om te toveren tot een fonkelende edelsteen...

Slijppoeders

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-slijpkelder-afbeelding3
Polijsten & poeders

De polijstmachine op de voorgrond kan enkel op efficiënte wijze gebruikt worden door bij het materiaal dat gepolijst dient te worden gebruik te maken van het geschikte polijstmiddel. Op de foto ziet U enkele van de polijstpoeders waarover wij beschikken. Materiaalkennis is een vereiste om tot het gewenste resultaat te komen en bij elk materiaal hoort een gepaste reeks aan poeders. Vergeet zeker niet om een afspraak te maken met de verantwoordelijke vooraleer U zich aanbiedt voor de slijpkelder!

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud Filatelie



Algemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2024 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top