Top


Fossielen | Paleontologie

Paleontologie is de studie van de fossiele resten van planten en dieren die erop gericht is om een reconstructie te maken van de geschiedenis van het leven binnen de geologische tijdsschaal. Het onderzoek naar de onderlinge verwantschap van uitgestorven en nog levende dieren en de reconstructie van de habitat van soorten speelt daarin een zeer belangrijke rol.

Maar niet alleen fossielen worden bestudeerd: ook de sporen die al lang uitgestorven organismen hebben achtergelaten. Denken we bijvoorbeeld maar aan gefossiliseerde uitwerpselen (coprolieten), en allicht veel spectaculairder: loopsporen van dinosauriërs.

Op deze pagina posten we regelmatig stukken uit onze collectie. Ook nieuwe aanwinsten komen aan bod die we eveneens verder zullen belichten in onze artikels.

Agaricocrinites americanus (Roemer, 1854)

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-collectie-fossielen-F55-5-Agaricocrinites-americanus
Agaricocrinites americanus, een crinoïde of zeelelie die zo'n 345 miljoen jaar geleden leefde. Beeldbreedte circa xx cm (Foto: E. Achten)

Ramp Creek, Indiana, USA
ACAM Inventarisnummer F55-5

Deze uitgestorven crinoïde leefde zo'n 345 miljoen jaar geleden in wat we nu kennen als Kentucky, Indiana en Tennessee en wordt ingedeeld in het lager Mississippiaan. De voet ontbreekt helaas, maar het gesteente waarin de fossielen voorkomen is uitermate geschikt om ze driedimensioneel uit te prepareren. Deze dieren leefden van plankton. Crinoïden of zeelelies zijn verwant met zeesterren, zeeëgels en zeekomkommers.

Stromatoliet

acam-koninklijke-academie-voor-mineralogie-collectie-fossielen-Stromatoliet-hematiet-jaspis-tijgeroog
Deze vrij bijzondere stromatoliet met hematiet, jaspis en tijgeroog is één van onze laatste nieuwe aanwinsten voor de paleontologische collectie, beeldbreedte circa 7 cm (Foto: E. Achten)

Pilbara, West-Australië
Nieuwe aanwinst; te catalogeren

Stromatolieten getuigen paleontologisch gezien van het allereerste leven op deze planeet; de oudste bekende exemplaren, 3,7 miljard jaar oud, werden op Groenland gevonden. Stromatolieten zijn in se sedimenten, de zogenaamde banded iron formations, die bacteriën bevatten die aan fotosynthese doen. Het zijn deze bacteriën die de toxische atmosfeer op aarde tijdens het Archeaan langzaam maar zeker tot een zuurstofrijke atmosfeer hebben omgevormd en zo de basis hebben gelegd voor de verdere ontwikkeling van het leven. De hematiet, jaspis en tijgeroog maken het bijzonder.

De levende stromatolieten van Hamelin Pool in Australië

Museum

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud Filatelie



Algemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2024 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top