Top


30 september 2023

Micromounts: Silbergrube

De mineralen waarover het deze keer zal gaan komen uit de Silbergrube, Waidhaus, Oberpfaz, Duitsland.

Het betreft hier een groeve in bedrijf, waar voornamelijk veldspaat voor de keramische industrie wordt ontgonnen. Het gesteente waarin de mineralen voorkomen is een apliet (een zeer fijn korrelige “pegmatiet”). Deze vormt een zone tussen de veldspaat-kwarts massa’s en de omliggende gesteenten.

De mineralen die hier voorkomen zijn grotendeels ijzer-mangaan fosfaten met heel wat andere elementen bijgemengd. Dit resulteert in een reeks vooral secundaire mineralen, variërend van zeldzaam tot uiterst zeldzaam, overwegend klein tot zeer klein, maar meestal mooi vrij staand uitgekristalliseerd in holtes.

In de holtes kunnen tot vijf of meer verschillende mineralen voorkomen. De holtes zijn klein (van enkele mm tot hooguit één centimeter), meestal bekleed met mat-witte albiet kristallen waarop dan de andere mineralen gevormd zijn. De holtes zitten zonder structuur verspreid in het gesteente. Het materiaal is zeer hard en om niets te missen moet het gebroken worden in stukjes tot ongeveer één centimeter. Het is dan ook een monnikenwerk maar het resultaat is fantastisch.

Het “gratis - uitdeel - materiaal” voor deze namiddag is in MM doosjes gemonteerd, met vermelding van (de meeste) aanwezige mineralen, er zullen zeker een paar honderd stukjes zijn, dus genoeg om deze namiddag niet te missen!

Er zal voldoende te bekijken referentie materiaal zijn uit mijn eigen verzameling. Een goede microscoop en een degelijke belichting zijn belangrijk om die dingen goed te bekijken en... normaal is bij zoiets de namiddag veel te kort.

Pierre Rosseel

Praktisch:
Microscopen staan ter beschikking, licht ook. U mag uiteraard ook Uw eigen microscoop meebrengen. De mineraaltjes kan U thuis nog bekijken met een loupe.
Samenkomst op zaterdag 30 september om 13u30 in het Mineralogisch Museum.
Iedereen is welkom, maar omwille van organisatorische redenen willen wij U toch vragen om in te schrijven vóór 23 september door een mailtje te sturen naar cornelis.goovaerts@telenet.be.

Overzicht activiteiten

Museum Mineralen Fossielen Edelstenen Schatkamer Fluorescentie Diamant Bibliotheek Boeken Tijdschriften

Cursussen Edelsteenkunde Examinator FEEG Korte cursussen Activiteiten Kaptochten Lezingen Slijpkelder Opendeurdagen Verkoopdagen

Beurzen IMRA INTERGEM Exposanten Publicaties Tijdschrift Artikels Syllabi Goud Filatelie



Algemeen Wie wij zijn Lid worden Links Website Copyright Vrijwaring Gebruik Cookies Sitemap

Praktisch Openingsuren Bereikbaarheid Toegankelijkheid Nieuws ACAM nieuws ACAM in de pers Adverteren op onze website ACAM

Koninklijke Academie
voor Mineralogie vzw
Ondernemingsnummer: BE 0413 988 080 Frans de l' Arbrelaan 12 B-2170 Merksem info@acam.be 00 32 3 658 62 83

Copyright © 2023 Koninklijke Academie voor Mineralogie vzw | Alle rechten voorbehouden Top